Het bewegingsapparaat, waartoe alle gewrichten van het menselijk lichaam behoren, met hun bijbehorende spieren en zenuwen, is een functionerende eenheid. Normaal bewegen is zelden een zaak van een geïsoleerd gewricht, maar van het totale bewegingsapparaat. Om die reden wordt tijdens een behandeling met manuele therapie niet alleen het functiegestoorde gewricht behandeld, maar het totale lichaam.
Voor de beweging in gewrichten zijn geen grote krachten nodig. Tijdens de behandeling worden alle gewrichten op een zeer zachte, subtiele en meestal pijnvrije manier bewogen. Er is dus geen sprake van het zogenaamde “kraken” of “rechtzetten”.
Na een inventarisatie van de klachten en de gezondheidstoestand van de patiënt en het lichamelijk onderzoek, volgt de manueeltherapeutische analyse.
Middels het testen van een aantal voorkeursbewegingen, de functie (zoals hoe u spit, uw handen vouwt, de kleermakerszit aanneemt e.d.,) en het meten van de asymmetrie van het lichaam, de vorm (links-rechtsverschil), wordt het individuele bewegingspatroon bepaald.
Vormverschil tussen links en rechts ontstaat door het verschil in bewegen van links en rechts. Na manueeltherapeutische analyse kunnen alle gewrichten volgens het eigen individuele bewegingspatroon worden bewogen.
De behandeling wordt meestal eens per twee weken uitgevoerd. Het lichaam heeft deze tijd nodig om kapsels en banden aan te passen aan de door de behandeling veranderde bewegingsfuncties. Maatgevend hiervoor is het adaptieve vermogen van de matrix in het collagene weefsel van kapsel en banden. (3-10 dagen).
De functie van het bewegingsapparaat is bewegen. Een stoornis van de bewegingsfunctie kan zich uiten in klachten aan spieren, pezen, kapsels, banden, tussenwervelschijven etc. Enkele bekende voorbeelden zijn:
Arthrose, Tennisarm, Hernia, Ischias, Whiplash en aan de nek gerelateerde hoofdpijn. Iedereen met een gestoorde bewegingsfunctie kan dus behandeld worden met manuele therapie. Na ongeveer 3 behandelingen moet het positieve effect van de behandeling merkbaar zijn. Indien dit niet het geval is wordt verdere behandeling gestaakt.
Manuele therapie wordt door de meeste zorgverzekeraars in Nederland vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Uiteraard is dit afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw ziektekosten- verzekering. Sinds 1 januari 2006 is een verwijzing door een arts niet meer nodig.
Voor aanvullende informatie kunt u altijd contact opnemen met:
Dhr. J.T.M. Snijders tel. 0314-661546
www.manueletherapie.nl